giovedì 1 agosto 2013

FINALMENTE! Spaghetti con zucchine, uova fritte & maggiorana / FINALLY! Spaghetti with zucchini, fried eggs & marjoram

È ARRIVATO IL GIORNO!

Le zucchine e la maggiorana fanno uno dei migliori abbinamenti della cucina.  Gli spaghetti con questo paio, più le uova fritte, fanno uno dei miei piatti preferiti, ma PREFERITI, del mondo intero.  Una vecchia ricetta partenopea, semplice ma saporita.  Impazzisco per questo piatto.  Infatti era il mio preferito tra i tanti ottimi piatti preparati per me da una carissima donna napoletana di nome Amalia Sorrentino.

Jeanette aveva piantato le zucchine. (Ne potete leggere qua.)  Io avevo piantato la maggiorana.  Rimaneva solo da aspettare due zucchine.  (La ricetta ne prevede due.)

La prima zucchina era arrivata mentre stavamo in vacanza nello Utah. (L’avevamo regalata alla vicina di casa, che si prendeva cura del giardino nella nostra assenza.)  Ieri, il 31 luglio, ne ho finalmente colte la seconda e la terza (per noi la prima e la seconda).  Sono praticamente corso nella cucina per farle cucinare!

Ingredienti

500 g spaghetti (Devono essere gli spaghetti, nessun’altra pasta.  Non so perché.  Immagino che anticamente usassero i vermicelli.*)
½ grande cipolla, tritata
2 zucchine, tagliate a cubetti
2 o 3 rametti di maggiorana fresca
2 uova
burro
olio d’oliva extravergine
sale
pepe
pecorino, frescamente grattugiato

*=In Italia i vermicelli sono piuttosto più spessi degli spaghetti, non più sottili come in America.

Preparazione

Questa ricetta è molto facile — solo che richiede un po’ di tempo per tagliare le zucchine, e un po’ di abilità nel saltare giusto dei cubetti. 

Nella padella, fate scaldare dell’olio. Mettete la cipolla e fatela saltare finché traslucida. (Niente aglio in questa ricetta.) Aggiungete i cubetti di zucchine, sale e pepe, e fateli saltare 15/20 minuti, finché teneri e un po’ caramellati, ma non del tutto rosolati.  Dovrete mantenere bene la fiamma, mescolando spesso i cubetti, e aggiungendo un filo d’olio se necessario.  Dopo 5/7 minuti, fate giacere i rametti di maggiorana sopra i cubetti delle zucchine. (Oppure per un sapore più forte, rimuovete le fogliette dai rametti e mescolatele con le zucchine.)

Nel frattempo, in una padellina (preferibilmente di ghisa), fate scaldare del burro e fate friggere due uova all’occhio di bue.  È probabile che anticamente i tuorli fossero ancora liquidi, facendo ispessire il sughetto.  Oggidì, magari è più convenzionale far friggere le uova finché i tuorli saranno sodi, voltandole se vogliate.  Ho fatto io così.

Quando saranno cotti gli spaghetti, scolateli e combinate gli spaghetti, le zucchine, e le uova.  Mescolate finché le uova si spezzeranno a pezzettini. (Non mescolate le uova troppo rigorosamente; devono rimanere qualche grosso pezzo di uovo.) Servite con il pecorino fresco, e Buon Appetito!
   THE DAY HAS FINALLY ARRIVED!

Zucchini and marjoram make one of the best pairings in the kitchen. Spaghetti with this pair, plus fried eggs, make one of my favorite, I mean FAVORITE, dishes in the whole world. An old Neapolitan recipe, simple but tasty. I go crazy over this dish.  In fact, it was my favorite of the many great dishes made for me by a very dear Neapolitan woman named Amalia Sorrentino.

Jeanette had planted the zucchini. (You can read about it here.)  I had planted the marjoram. It remained only to wait for two zucchini. (The recipe calls for two of them.)

The first zucchino had arrived while we were on vacation in Utah. (We had offered it to our neighbor, who took care of our garden in our absence.) Yesterday, July 31st, I finally picked the second and third ones (for us the first and second ones). I practically ran into the kitchen to cook them!

Ingredients

1 lb spaghetti (It has to be spaghetti, no other pasta. I don't know why.  In the olden days I imagine they used vermicelli.*)
½ large onion, chopped
2 zucchini, cut in little cubes
2 or 3 branches of fresh marjoram
2 eggs
butter
extra-virgin olive oil
salt
pepper
freshly-grated pecorino

*=In Italy, vermicelli are somewhat thicker than spaghetti, not thinner as in America.

Preparation

This recipe is very easy — it's just that it requires a little time to cut the zucchini, and a little skill in the proper sautéeing of the cubes.

In a frying pan, heat some oil. Add the onions and cook them till translucent. (No garlic in this recipe.) Add the cubes of zucchini, salt and pepper, and sautée them for 15-20 minutes, until soft and a little caramelized, but not completely browned. You have to control the heat very accurately, stir the cubes often, and add a drizzle of oil if necessary. After 5-7 minutes, lay the marjoram branches on top of the zucchini cubes. (Or, for a stronger flavor, remove the leaves from the branches and mix them with the zucchini.)

Meanwhile, in a little skillet (preferably of cast iron), heat some butter and fry the two eggs sunny side up. It is probable that in the old days the yolks were still runny, so as to thicken the sauce. Nowadays, perhaps it is more conventional to fry the eggs until the yolks are hard, flipping them over if necessary. That is what I did.

When the spaghetti are cooked, strain them and combine the spaghetti, zucchini, and eggs. Stir until the eggs break in little pieces. (Don't stir the egg too vigorously; a few large pieces of egg should remain.)  Serve with the fresh pecorino, and Buon Appetito!





Forse potete vedere nella foto che le zucchine non sono abbastanza rosolate.  Sono adeguatamente teneri, ma non sono caramellate. Avete visto la mia impazienza di preparare e mangiare questo piatto?!
Perhaps you can see in the photo that the zucchini are not browned enough. They are adequately tender, but they are not caramelized. See my impatience to make and eat this dish?!
Un’altra incarnazione (19 agosto 2014)
Another incarnation (August 19, 2014)
Foto dal mio orticello (luglio 2016)
Photo of my herb garden (July 2016)

3 commenti:

  1. Ricetta strepitosa e tutta Home made.Bravissimo.

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  2. Sounds wonderful. Zucchini fresh from the garden is really something completely different from the supermarket variety. The flavor is tremendous. I'm curious about the addition of a fried egg—I would have imagined the egg added beaten and raw and mixed with some pecorino, and allowed to thicken as it mixed with the hot pasta and zucchini. Any thoughts?

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    1. You Roman, you! Seriously, the egg/pecorino paste would be a very Roman way of going about it. This dish I had in Naples. And the dear woman who made it made it exactly as I described, with eggs fried separately. I can still visualize the pan on her stove, on a cold burner, the zucchini with the two fried eggs lying on top of it, waiting patiently for the spaghetti to be ready. In the olden days I imagine lard was used instead of butter. I chose butter so as to keep it a vegetarian dish. I don't know what form of marjoram that she used, but because dried herbs are an anathema to me, I used the twigs from my plant. Of course I could have also removed the leaves and used only them. But by keeping the branches intact, you can prevent the leaves from touching the bottom of the pan and burning. And, of course, you can easily remove them, as one would a bouquet garni. Returning to your original point, I have indeed had pasta with a paste of beaten eggs, freshly grated pecorino, and freshly ground black pepper. I love it -- the flavor of Rome!

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