giovedì 23 maggio 2013

Farfalle (Bowties) with Gorgonzola & Walnut Paste


Gorgonzola & walnuts: one of the greatest culinary matrimonies that I know — up there with tomatoes & basil, chicken & tarragon ... and for my American readers, chocolate & peanut butter!

This combination was especially on my mind since my last post about spaghetti with goat cheese.  You could do no better than this wonderful recipe by Laura Tulimiero, which she recently published on her wonderful blog, Matematica e Cucina. Here, with Laura's gracious permission, I offer my English translation.  Buon pranzo!

FARFALLE (BOWTIES) WITH GORGONZOLA & WALNUT PASTE
Translated by Leonardo Ciampa


Walnuts and gorgonzola are a scrumptious combination.  Experiment with it in this very simple first course — an idea for tomorrow's dinner.

Ingredients (for 2 people)

180 g (c. 6.5 oz.) farfalle (bowties), or another pasta of that type
70 g gorgonzola
a little bit of milk
salt

For the walnut paste: 
15 walnuts
50 g fresh-grated parmigiano
c. 3 TB extra-virgin olive oil
1 garlic clove

Preparation

In a food processor, grind the nuts, garlic, and parmigiano, adding the oil slowly, until the paste has reached the desired consistency. 

In a skillet, on low heat, melt the gorgonzola with a little milk.

Add the paste and stir.



Cook the pasta, strain it and add it to the skillet, stirring on high heat.  Once mixed, serve it onto the plates, garnishing each plate with half a walnut and a little piece of gorgonzola.  Buon appetito!

4 commenti:

  1. Buonissime queste farfalle!
    Complimenti per il blog...è affascinante vedere le ricette italiane di un italo-americano! :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Grazie, Chiarina! Già hai intuito che faccio questo con tanto amore. Fra tutte le abominazioni culinarie della cucina italoamericana, ci sono delle tradizioni di tua bisnonna e tua trisnonna che rimangono ancora qua. La mia ricetta per lo strutto casereccio viene da una mia zia nata 1875-1885. Ho degli amici che fanno la pasta formando il pozzo della farina e facendo cadere le uova nel pozzo ... Forse da voi è più comune usare il robot! Ciononostante, non pensare che tutti gli italoamericani sono come me. Non conosco nessuno che mangia il tarassaco. Io, quando lo trovo per la strada, io ... Beh, "too much information"! Un caro saluto, Chiara. Alla prossima!

      Elimina